حسن باقری فرمانده جوانی که تمام فرماندهان را شگفت‌زده ‌کرد

در چنین روزی شهید «حسن باقری» از فکه پر کشید.
شهید حسن باقری فرمانده و خبرنگار جوانی بود که با انجام به تکلیف و به فرمان رهبر کبیر انقلاب اسلامی تمام فرماندهان را شگفت‌زده کرد. 
                               
شهید حسن باقری (غلامحسین افشردی) در 25 اسفند 1334 مصادف با سالروز میلاد اباعبدالله‌الحسین (ع) در تهران به دنیا آمد.

وی که با پیروزی انقلاب اسلامی وارد فعالیت‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی از جمله خبرنگاری شده بود، در سال 59 با شروع جنگ تحمیلی راهی جبهه‌های جنوب شد و در بدو ورود به اهواز «واحد اطلاعات عملیات رزمی» را برای دستیابی دقیق از موقعیت دشمن راه‌اندازی کرد که این آغازی برای راه‌اندازی این واحد در ستاد عملیات جنوب ‌شد.

شهید باقری به ‌عنوان فرمانده قرارگاه‌های نصر و کربلا نقش بسیاری در موفقیت رزمندگان اسلام در عملیات‌های فتح‌المبین، رمضان، بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر داشت و آخرین مسئولیت این سردار شجاع اسلام،‌ قائم‌مقامی فرمانده نیروی زمینی سپاه بود.

سردار شهید حسن باقری، هنگامی که در منطقه فکه مشغول شناسایی منطقه و آماده‌سازی عملیات والفجر مقدماتی بود، مورد اصابت گلوله خمپاره قرار گرفت و همراه با شهید حمید بقایی به شهادت رسید. وی در زمان شهادت 27 سال داشت.

*شگفت‌زدگی فرماندهان با ارائه اطلاعات جالب شهید حسن باقری

سرلشگر سیدیحیی رحیم‌صفوی مشاور عالی مقام معظم رهبری درخاطره‌ای از شهید «حسن باقری» می‌گوید: آغاز جنگ که بنی‌صدر ملعون و خائن به جبهه‌ها می‌آمد، بنده، فرمانده عملیات خوزستان بودم. ما را به جلساتی که راجع به جنگ بود راه نمی‌دادند! من با شهید بزرگوار حسن باقری با تلاش مقام معظم رهبری که نماینده وقت حضرت امام (ره)بودند، وارد جلسه شدیم.
وی ادامه می‌دهد: وقتی نوبت صحبت کردن به ما رسید، ابتدا قرار بود وضعیت دشمن گزارش شود و بعد وضعیت جبهه خودمان. به شهید بزرگوار اشاره کردم و گفتم «شما این مطلب را توضیح بدهید»؛ مقام معظم رهبری در زمان‌های بعد از آن جلسه به من گفت که «تا شما اشاره کردی که حسن بلند شو، دیدم که یک جوان لاغر اندام و کوچولو بلند شد، بدون اینکه سر و ریشی، محاسنی داشته باشد (البته ته ریش کمی داشت)، دلم ناگهان ریخت. گفتم حالا بنی‌صدر و اینها نشسته‌اند، این جوان چه می‌خواهد بگوید، تا آمد پای تابلو، آنتن را گرفت و شروع کرد وضعیت دشمن را منطقه به منطقه تشریح کرد که دشمن اینجا چند تانک دارد، اینجا چه تیپ و لشکری مستقر است، آنجا خاکریز زدند، اینجا میدان مین و آنجا سیم خاردار ایجاد کرده‌اند، هر چه زمان می‌گذشت، قلبم روشن‌تر و چهره‌ام بازتر می‌شد؛ مثل یک روحانی که مثلاً وقتی پسرش می‌خواهد به منبر برود نگران است که آیا می‌تواند از عهده این منبر برآید یا نه. من چنین حالی داشتم ولی هر چه بیشتر صحبت می‌کرد من چهره‌ام بازتر می‌شد.»
شهید باقری در آن جلسه چنان گزارش دقیق، مصور و خوبی ارائه داد که همه حضار حتی خود بنی صدر به شگفت درآمد که این جوان این اطلاعات جالب را از کجا آورده است.

* شهید باقری همیشه به انجام تکلیف اعتقاد داشت

سردار حسین همدانی فرمانده سپاه محمد رسول‌الله (ص) تهران بزرگ اظهار می‌دارد: شهید حسن باقری به عنوان یک خبرنگار و عکاس در بدو ورود خود به مناطق عملیاتی به ‌سرعت آموزه‌های جنگ را فرا گرفت و متعاقباً با سرعت بیشتری نیز به دیگر فرماندهان این آموزش‌ها را انتقال می‌داد و یکی از آموزه‌هایی که شهید باقری به دیگر فرمانده‌هان یاد ‌داد، بحث‌های مدیریتی، نوع و چگونگی ارائه اطلاعات فرمانده‌های رده‌های پایین به فرمانده‌های رأس جنگ بود.
سردار همدانی با اشاره به این که شهید حسن باقری با وجود سن پایین و اندام نحیف از جاذبه مدیریتی بالایی برخوردار بود، می‌افزاید: شهید حسن باقری آن‌چنان از اطلاعات جنگ آگاه بود که برخی مواقع آدمی فکر می‌کرد که این شهید بزرگ دارای علم غیب است ولی تلاش و ممارست شهید باقری در جمع‌آوری اطلاعات جنگ او را به یک فرد فوق‌العاده مطلع رسانده بود.
سردار همدانی به سخن شهید حسن باقری که گفته بود فتح خرمشهر باعث خوشحالی امام (ره) خواهد شد، اشاره کرده و می‌گوید: برای آزادی خرمشهر دو طرح از ارتش و سپاه ارائه شد که در نهایت طرح سپاه که مبدع و متفکر آن شهید حسن باقری بود مورد قبول واقع شد و در نهایت رزمندگان اسلام با این طرح توانستند خرمشهر را آزاد کنند.
وی اظهار می‌گوید: شهید باقری به عنوان فرمانده قرارگاه نصر و جانشین قرارگاه کربلا به عنوان مغز متفکر دفاع مقدس شناخته می‌شود و این شهید بزرگ همیشه در جهت کارهای جدید و به خصوص فریب دشمن در جنگ جهت پیروزی رزمندگان اسلام گام برمی‌داشت.
وی با اشاره به اینکه شهید حسن باقری همیشه به انجام تکلیف در جنگ اعتقاد داشت و این فرهنگ را نیز بعد از خود بین جمع فرماندهان و رزمندگان ترویج داد، اظهار می‌دارد: جوانان امروز جامعه باید از این شهید بزرگ درس‌ها بیاموزند چرا که جامعه امروزی از شهید حسن باقری‌های زیادی برخوردار است.

* شهید باقری بر سنگرش نوشته بود «صد در صد شناسایی، صد در صد موفقیت»

سردار سعید قاسمی از فرماندهان دوران دفاع مقدس نیز درباره شهید حسن باقری اظهار می‌دارد: در دوران دفاع مقدس معروف است که شهید سردار حسن باقری فرهنگ برنامه‌های اطلاعات و عملیات در جبهه‌‌ها را بنا کرده و باعث دگرگونی جنگ‌های کلاسیک ارتش‌های جهان شده بود.
وی با اشاره به اینکه شخصاً با شهید حسن باقری بعد از عملیات بیت‌المقدس در قرارگاه‌های مشترک سپاه و ارتش در سال 60 آشنا شده است، می‌افزاید: این شهید بزرگوار در جلسات معروفی که با سرداران جنگ بر پا می‌شد تمام این بزرگان را با تحلیل‌ها و اطلاعات کامل خود از بابت اشراف مناطق عملیاتی متعجب می‌کرد.
سردار قاسمی با بیان اینکه یکی از اصول جنگ‌های مدرن و کلاسیک رعایت فاصله 3 کیلومتری نیروهای خودی تا خط لبه مقابل نبرد دشمن است، بیان می‌دارد: بسیجیان سرافراز وطن با کمترین آموزش ولی با طرح اطلاعاتی و عملیاتی شهید حسن باقری، نبردهایی که در دنیا معروف به کماندویی بود را تا عمق 20 تا 30 کیلومتری مواضع دشمن انجام می‌دادند.
وی موفقیت‌های رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس را سرچشمه از تفکرات اطلاعات و عملیاتی شهید باقری دانست و گفت: با وجود اینکه در تمام جنگ‌های مدرن شناخت جو، زمین، نیروهای دشمن و اطلاعات رزمی بسیار مهم است ولی نوع پیاده کردن این جنگ‌ها در دفاع مقدس با طرح‌های شهید باقری دگرگون شده بود و حالت بومی داشت.
وی به شعار معروف شهید حسن باقری که بر روی سنگر خود با این عنوان "صد در صد شناسایی، صد در صد موفقیت " اشاره کرد و تصریح کرد: این شهید بزرگوار غیر از تواضع خاصی که داشت یکی از خصلت‌ها و منش‌هایش در جبهه‌ها زبان و بیان ویژه او بود که در روابطش بین رزمندگان، تأثیر شگرفی ایجاد می‌کرد.
                                                                                           «خبرگزاری فارس»
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد